Opšte informacije

Opšte informacijeUSK je jedan od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Formiran je odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine 27. maja 1995. godine. Nalazi se u krajnjem sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, te graniči s južnim i jugoistočnim dijelovima Republike Hrvatske. Dio granice s Hrvatskom predstavlja rijeka Una koja teče područjem općine Bihać dužinom vodotoka od 80 km.

Administrativno i ekonomsko središte USK i istoimene općine je grad Bihać. USK je povezan s ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine magistralnim cestovnim saobraćajnim pravcem M-5, koji povezuje Bihać i Sarajevo, te željezničkom prugom. Sarajevo je od kantonalnog centra Bihaća udaljeno približno 200 km, Zagreb 148 km, a Banja Luka 88 km. Magistralni cestovni pravac M-5 povezuje USK preko Karlovca i Rijeke sa Zapadnom Evropom i evropskim gradovima Ljubljanom, Budimpeštom, Beogradom, Bečom i drugima. USK je od Ljubljane udaljen 231 km, od Budimpešte 488 km, od Beča 474 km, te od Beograda 371 km. Magistralnim cestovnim pravcem M-5 se, preko Bihaća, ostvaruje i najbliži kopneni put prema Republici Hrvatskoj, odnosno morskim lukama i velikim gradskim središtima (Split, Zadar, Šibenik, Rijeka). Najbliža morska luka je Rijeka koja je udaljena od Bihaća 200 km. Najbliži aerodrom je u Banja Luci, udaljena od USK 98 km.

Aerodrom Pleso u Zagrebu nalazi se na udaljenosti od 165 km, a aerodrom u Sarajevu je udaljena 244 km od USK.

Površine općina Unsko-sanskog kantona

Općina  Površina (km2)
Bihać  900 
Bosanska Krupa  561 
Bosanski Petrovac  709 
Bužim  129 
Cazin  356 
Ključ  358 
Sanski Most  781 
Velika Kladuša  331 
UKUPNO  4.125 

Osnovni podaci


Porezni sistem  Visina stope
PDV   17,00%
POREZ NA DOBIT  10,00%
CARINSKE DAŽBINECarinske dažbine na svu robu uvezenu u BiH plaćaju se ad valorem, po stopi od 0%, 5%, 10% i 15%
PRAVO NA POREZNE POTICAJE    

Obveznik, koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit izvozom ostvario preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za tu godinu. Obveznik, koji upošljava više od 50% invalidnih osoba i osoba s posebnim potrebama duže od godinu dana, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za godinu u kojoj je bilo uposleno više od 50% invalidnih osoba i osoba s posebnim potrebama. Obveznik, koji u razdoblju od pet uzastopnih godina ulaže u proizvodnju najmanje 20 miliona KM na teritoriji Federacije BiH, oslobađa se plaćanja poreza na dobit za razdoblje od pet godina počevši od prve

Prosječan broj zaposlenih na području USK u 2012. godini31.683                                                                      
Prosječan broj nezaposlenih lica na području USK u 2012. godini44.734                                                                                                                                      
Stopa zaposlenosti41,46%                                                                                                                                     
Stopa nezaposlenosti58,54%                                                                                                                                     
Prosječna neto plata u BiH819 KM/419 EUR